ο Taiyo Maru, ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο, είχε μόλις δέσει στο λιμάνι της πόλης μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσα σε σφοδρή καταιγίδα. Τα κύματα είχαν δοκιμάσει την αντοχή του πληρώματος, αλλά τώρα, με τη θάλασσα ήρεμη και τη βροχή να έχει κοπάσει, η ανακούφιση δεν κράτησε πολύ.
Ο καπετάνιος, Σατόσι Γιαμαμότο, βρέθηκε νεκρός στη γέφυρα του πλοίου.
Η τοπική αστυνομία κατέφθασε αμέσως και, μαζί τους, ο περίφημος ντετέκτιβ Μίστερ Κλοκ. Ο επιθεωρητής Ρικάρντι, επικεφαλής των ερευνών, εξήγησε στον Κλοκ τα γεγονότα:
«Η καταιγίδα ξέσπασε τη νύχτα και κράτησε αρκετές ώρες. Όταν τελείωσε, μέλη του πληρώματος πήγαν να βρουν τον καπετάνιο, αλλά τον βρήκαν νεκρό στη γέφυρα. Είχε ένα βαθύ τραύμα στο κεφάλι, αλλά δεν υπήρχαν σημάδια πάλης. Η πόρτα της γέφυρας ήταν κλειδωμένη από μέσα και το παράθυρο ανοιχτό.»
Ο Κλοκ προχώρησε προς τη σκηνή του εγκλήματος. Το δωμάτιο ήταν τακτοποιημένο, εκτός από μια μικρή λακκούβα νερού στο πάτωμα κοντά στο ανοιχτό παράθυρο. Δεν υπήρχαν όπλα κοντά στο σώμα, ούτε ίχνη διάρρηξης.
Ο ντετέκτιβ αποφάσισε να μιλήσει με τα βασικά άτομα που βρίσκονταν στο πλοίο τη στιγμή του εγκλήματος:
- Ο μηχανικός, ο κύριος Τομόνακα, είπε ότι βρισκόταν στο μηχανοστάσιο, προσπαθώντας να επιδιορθώσει τις κεραίες σημάτων που είχαν υποστεί βλάβη από την καταιγίδα.
- Ο μάγειρας, ο κύριος Ικέδα, ισχυρίστηκε ότι ήταν απασχολημένος στην κουζίνα, προσπαθώντας να σταθεροποιήσει τα βαρέλια με κρασί που είχαν μετακινηθεί λόγω της ταραχής του πλοίου.
- Η σύζυγος του καπετάνιου, η Μίκο Γιαμαμότο, είπε ότι πήγε στο δωμάτιό της να ηρεμήσει μετά την ένταση της καταιγίδας.
- Η καμαριέρα, η Χάνα Φουτζίμοτο, ανέφερε ότι βρισκόταν στο κατάστρωμα, προσπαθώντας να διορθώσει τη σημαία του πλοίου, η οποία είχε αναποδογυρίσει από τον άνεμο.
Ο Μίστερ Κλοκ σκέφτηκε για λίγο, αναλογιζόμενος τις καταθέσεις. Έπειτα, κοίταξε τον επιθεωρητή Ρικάρντι και είπε ήρεμα:
«Νομίζω πως ξέρω ποιος είναι ο δολοφόνος.»
Ποιος είναι ο δολοφόνος και πως το κατάλαβε ο Μίστερ Κλοκ;