26 Φεβρουαρίου 1977, ο Μίστερ Κλοκ, φαντάρος τότε, οδηγούσε με προσοχή το στρατιωτικό τζιπ, καθώς το χιόνι είχε σκεπάσει τα πάντα και καθιστούσε την οδήγηση επικίνδυνη. Συνοδηγός του, ο Υπολοχαγός Αλεξίου. Η φιλία των δυο αντρών είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο και ο Υπολοχαγός είχε εκτιμήσει τόσο την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, που πλέον ο Μίστερ Κλοκ ήταν ο αποκλειστικός οδηγός του και ο καλύτερος συνομιλητής του. Είχαν λάβει επείγουσα κλήση στις 8:30 το πρωί και τώρα κατευθύνονταν προς ένα φυλάκιο του Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία. Η υγρασία τρυπούσε τα κόκαλά τους και τα χέρια ξύλιαζαν πάνω στο τιμόνι, όμως η είδηση της δολοφονίας δεν τους άφηνε να ανησυχούν για τίποτα άλλο πέρα απ’ αυτήν.
Στις 9:35 πμ βρίσκονταν στην είσοδο και πέντε λεπτά αργότερα στο γραφείο του Ανθυπολοχαγού, όπου και θα ενημερώνονταν με κάθε λεπτομέρεια για το απίστευτο αυτό συμβάν. Ο Λοχίας Καπετανίδης Αθανάσιος, ήταν 28 ετών, είχε βρεθεί νεκρός στον προαύλιο χώρο, στις 8:10 πμ, και το θανάσιμο χτύπημα είχε προέλθει από μαχαίρι στην καρδιά. Σύμφωνα με τις έρευνες, ήταν ένας άνδρας αυταρχικός, σκληρός και απόμακρος.
Το φυλάκιο απαρτίζονταν από 15 φαντάρους, 1 λοχία(τον Καπετανίδη Αθανάσιο) και 1 ανθυπολοχαγό. Αφού ανακρίθηκαν ένας προς ένας, η λίστα των υπόπτων περιορίστηκε σε 5 άτομα:
Στρατιώτης Καταμάνης Παντελής : «Ήμουν θαλαμοφύλακας το βράδυ και δεν άκουσα ούτε είδα τίποτα το παράξενο. Το κρύο ήταν τέτοιο που δεν βγήκα λεπτό στο προαύλιο, ούτε για τσιγάρο. Ούτε στην τουαλέτα δεν πήγα. Ήμουν όλη νύχτα στη θέση μου. Έμαθα τα νέα μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες.»
Στρατιώτης Καλέργης Μενέλαος : «Από τις 7 πμ βρισκόμουν στο μαγειρείο για να ετοιμάσω τα πρωινά γεύματα. Λίγο πριν τις 8 πμ πετάχτηκα στις αποθήκες για έλεγχο των προμηθειών. Δυστυχώς η έντονη χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών είχε προκαλέσει ελλείψεις στα τρόφιμα και έπρεπε να ετοιμάσω καινούρια λίστα για ότι χρειαζόμασταν. Γυρνώντας είδα τον πανικό και έμαθα για τον Λοχία.»
Στρατιώτης Τσιώνης Εμμανουήλ : «Ήμουν σε περίπολο με τον Ανθυπολοχαγό Ελευθερίου. Επιστρέψαμε στο φυλάκιο στις 8 πμ. Πριν την πρωινή αναφορά, έκανα το καθιερωμένο μου τσιγάρο όταν παρατήρησα πως η σημαία είχε ανέβει ανάποδα. Ανηφόρισα στο λοφίσκο για την αλλαγή και μέχρι τότε τίποτα το περίεργο δεν είχε συμβεί. Αφού κατέβασα την σημαία από τον ιστό και την τοποθέτησα σωστά, επέστρεψα και τότε είδα την αναστάτωση και έμαθα τα δυσάρεστα.»
Ανθυπολοχαγός Ελευθερίου Δημήτριος : «Στις 6 πμ ξεκινήσαμε περίπολο με τον στρατιώτη Τσιώνη. Στις 8 πμ περνούσαμε την πύλη. Τον άφησα έξω από τους κοιτώνες και πήγα στο γραφείο μου για να ετοιμάσω το ημερήσιο πρόγραμμα. Όλα ήταν ήσυχα και στη θέση τους. Λίγα λεπτά αργότερα ενημερώθηκα από τον στρατιώτη Γραμματικάκη και αφού είδα με τα μάτια μου τον νεκρό, κάλεσα αμέσως στη μονάδα Αλεξανδρούπολης.»
Στρατιώτης Χειμωνάς Γεώργιος : «Από τις 6 πμ ήμουν σκοπιά στην πύλη του φυλακίου. Στις 8 πμ επέστρεψε η περίπολος με τον Ανθυπολοχαγό Ελευθερίου και τον στρατιώτη Τσιώνη. Δεν μπήκε ούτε βγήκε κανείς άλλος. Μόνο ο Ερημίτης – ο σκύλος του φυλακίου – έκοβε βόλτες και μου έκανε λίγο παρέα. Συχνά του δίνω μεζέδες και όποτε με συναντά μου κάνει συντροφιά γιατί ελπίζει σε κάποιο δωράκι!»
Ο Ανθυπολοχαγός μοιράστηκε την ανησυχία του, για την διεξαγωγή της έρευνας, με τον καλό του φίλο και για το υπόλοιπο της ημέρας, συζητούσαν και ανέλυαν όλα τα στοιχεία. Ήξερε καλά πως ο Μίστερ Κλοκ ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να εμπιστευτεί και φυσικά είχε παρατηρήσει το ταλέντο του στο να «διαβάζει» χαρακτήρες και να καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα. Ήταν ο πρώτος που είχε ψυχανεμιστεί την εξέλιξη του «προσωπικού του οδηγού». Και φυσικά, ο Μίστερ Κλοκ δεν τον απογοήτευσε, λύνοντας την πρώτη του υπόθεση δολοφονίας!!!
Τι ήταν αυτό που βοήθησε τον νεαρό φαντάρο – ντεντέκτιβ να βρει τον δολοφόνο;