Πάνε κοντά 7 χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Όποια κυβέρνηση και αν πήρε τα ηνία, ότι μέτρα και αν πάρθηκαν, όσο ασφυκτική και αν έγινε η φορολογία, τίποτα δεν απέδωσε. Τίποτα δεν μπόρεσε να βάλει τέλος στον κατήφορο.
Μπροστά σε όλη αυτή την ανικανότητα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που κατατρώει τον τόπο και τον ελληνικό λαό, τα κόκκαλα σπουδαίων ελλήνων του παρελθόντος άρχισαν να τρίζουν. Καθένας τους είχε βοηθήσει τον τόπο με τον δικό του τρόπο. Ήταν μορφές που είχαν αποδείξει την αξία τους. Άλλος με μεγαλύτερη αξία και άλλος με μικρότερη, αλλά όλοι είχαν αξία. Δε μπόρεσαν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της χώρας να μείνουν άπραγοι.
Πρώτος εξ αυτών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο σπουδαίος βασιλιάς των Μακεδόνων εμφανίστηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των 300 βουλευτών. Κατανοώντας τη σημαντικότητα των πραγμάτων και θέλοντας να δείξει το μεγαλείο της Μακεδονικής αυτοκρατορίας, εμφανίζει από το πουθενά ένα σεντούκι 10.000 χρυσών νομισμάτων. Μεγάλη και φιλεύσπλαχνη η προσφορά του. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο Όμηρος, ο οποίος βγάζει από την τσέπη του και προσφέρει σε αυτό το λαμπρό αγώνα μόνο 10 χρυσά νομίσματα. Όσα και τα έτη του τρωικού πολέμου καθώς και τα έτη που έκανε ο Οδυσσέας να γυρίσει στην Ιθάκη. Ακολουθεί ο Διονύσιος Σολωμός που προσφέρει με τη σειρά του 632 χρυσά νομίσματα, ένα για κάθε στίχο του ποιήματός του «Ύμνος εις την ελευθερίαν» από το οποίο προήλθε και ο εθνικός μας ύμνος. Δύο ακόμα σημαντικοί άντρες που εμφανίστηκαν ήταν ο Δημόκριτος που προσέφερε 1.450 ασημένια νομίσματα και ο Αριστοτέλης με 2.027 ασημένια νομίσματα. Για το τέλος έμειναν δύο δυναμικές γυναίκες. Η Μαντώ Μαυρογένους που προσέφερε μόλις 4 χάλκινα νομίσματα καθώς είχε αφιερώσει όλη της την περιουσία στον αγώνα κατά των Τούρκων και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που προσέφερε 7.638 χάλκινα.
Όλη η βουλή πλημμύρισε χαμόγελα. Ίσως αυτό το ποσό που μαζεύτηκε να είναι η αφετηρία μιας καλύτερης εποχής. Αλλά με μία δεύτερη σκέψη και έναν πρόχειρο υπολογισμό τα χαμόγελα φάνηκε να λιγοστεύουν ένα ένα.
Τι ποσό μαζεύτηκε;
(αίνιγμα-γρίφος από: Abel)