Οι άνθρωποι λύνουν γρίφους για χιλιάδες χρόνια. Οι γρίφοι είναι ένας τρόπος διασκέδασης, ψυχαγωγίας αλλά κυρίως ένας τρόπος άσκησης του μυαλού… Εξάλλου όσο πιο πολύ ασκείς το μυαλό σου τόσο πιο έξυπνος γίνεσαι..!
Ο γρίφος είναι ένα νοητικό πρόβλημα το οποίο απαιτεί σκέψη για την επίλυσή του και μπορεί εύκολα να χωριστεί σε κατηγορίες όπως μαθηματικοί γρίφοι, γρίφοι μυστηρίου, γρίφοι λογικής, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές κ.α.
Το αίνιγμα είναι κυρίως μια ερώτηση, περιγραφή ενός συγκεκριμένου «πράγματος» και συνήθως τελειώνει με το ερώτημα «τι είναι;».
Φτιάξε το δικό σου αίνιγμα για να το μοιραστείς μαζί μας, με τους φίλους σου και την οικογένειά σου.
Προετοιμασία για τη δημιουργία αινίγματος – γρίφου
Εξοικείωση
Διάβασε αρκετά αινίγματα. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως λειτουργούν. Μπορείς πολύ εύκολα να βρεις μια ποικιλία από αινίγματα – γρίφους στο «γρίφοι με απάντηση». Επίσης υπάρχουν και πολλά βιβλία με αινίγματα – γρίφους που είναι διαθέσιμα.
Αποφάσισε το θέμα του αινίγματος – γρίφου
Ένα αίνιγμα – γρίφος μπορεί να αφορά οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Τα αντικείμενα με τα οποία είναι εξοικειωμένος ο άνθρωπος είναι τα πιο κοινά θέματα.
Άλλα θέματα είναι τα φυσικά φαινόμενα (όπως καταιγίδα, βροχή, χιόνι), τα ζώα, καταστάσεις, μέρη, αισθήματα, δράσεις κ.α.
Απέφυγε τα θέματα που είναι πολύ αφηρημένα ή απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις.
Μέγεθος αινίγματος – γρίφου
Καθόρισε πόσο μεγάλο θέλεις να είναι το αίνιγμα που θα φτιάξεις. Μερικά αινίγματα είναι πολύ μικρά, μόνο μια φράση ή δύο, ενώ άλλα είναι μεγαλύτερα σαν μια μικρή ιστορία.
Εδώ είναι παραδείγματα ενός μικρού και ενός μεγάλου αινίγματος.
Δημιουργία αινίγματος – γρίφου
Από πίσω προς τα μπρος
Άρχισε με την απάντηση. Μόλις έχεις τη λύση του αινίγματος, θα εργαστείς προς τη δημιουργία του. Προσπάθησε να επιλέξεις κάτι εύκολο για αρχή.
Για παράδειγμα, θα μπορούσες να επιλέξεις το «δαχτυλίδι» ως τη λύση σου, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με αυτό.
Συγκέντρωσε χαρακτηριστικά
Σκέψου τα πράγματα που κάνει η απάντησή σου και με τι μοιάζει. Κατέγραψε αυτές τις ιδέες σε μια λίστα. Προσπάθησε να σκεφτείς ρήματα και επίθετα, κυρίως. Κατέγραψε επίσης συνώνυμα με πολλαπλές σημασίες.
Για παράδειγμα το «δαχτυλίδι» θα μπορούσε να έχει μία λίστα με τα εξής: «μεταλλικό», «χρυσό», «μπαίνει στο δάχτυλο», «είναι στρογγυλό», «το φοράνε οι παντρεμένοι» και άλλα, τόσο χαρακτηριστικά της εμφάνισης όσο και λειτουργίες…
Προσπάθησε να αλλάζεις την περιγραφή έτσι ώστε να το κάνεις πιο δύσκολο, π.χ. το «είναι στρογγυλό» θα μπορούσε να γίνει «δεν έχει γωνίες».
Σχεδιασμός αινίγματος – γρίφου
Οι γρίφοι και κυρίως τα αινίγματα, χρησιμοποιούν αλληγορίες (μεταφορές) για να περιγράψουν οικία πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Εάν η λύση σου είναι το «δαχτυλίδι», σκέψου λέξεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια μεταφορική περιγραφή όπως «χρυσό στεφάνι» ή «αδύνατη μέση», δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να προσφέρουν ενδείξεις για την λύση.
Χρησιμοποίησε απλές λέξεις. Για παράδειγμα, ένα απλά διατυπωμένο αίνιγμα – γρίφος για το «δαχτυλίδι» θα μπορούσε να είναι: “Δεν έχει γωνίες αλλά έχει δύο πλευρές, αν το βάλεις δύσκολα το βγάζεις. Τι είναι;»
Χρησιμοποίησε το πρώτο πρόσωπο. Ένας άλλος τρόπος για να κάνεις πιο ελκυστικό το αίνιγμά σου είναι να το φτιάξεις σε πρώτο πρόσωπο. Το παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει ως εξής: «Δεν έχω γωνίες αλλά έχω δύο πλευρές, αν με βάλεις δύσκολα με βγάζεις. Τι είμαι;»
Σκέψου το πως ακούγεται το αίνιγμά σου. Τα αινίγματα και γενικά οι γρίφοι, μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Τεχνικές όπως η παρήχηση (χρησιμοποιώντας το ίδιο γράμμα πολλές φορές σε όλο το αίνιγμα) και η ομοιοκαταληξία, βοηθάνε στο να γίνει πιο εύκολο να πεις και να ακούσεις το αίνιγμα σου. Δες ένα παράδειγμα εδώ.
Μοιράσου το αίνιγμα – γρίφο
Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρεις αν το αίνιγμα που έφτιαξες αξίζει, είναι να το μοιραστείς μαζί μας, με τους φίλους και την οικογένειά σου και να τους ζητήσεις να μαντέψουν την απάντηση.
Διόρθωση
Εάν είναι απαραίτητο, διόρθωσε το αίνιγμα σου. Αν οι φίλοι και η οικογένειά σου βρουν αμέσως την απάντηση, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσεις παραπάνω μεταφορικές έννοιες για να το δυσκολέψεις λίγο. Εάν πάλι δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν την απάντηση, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις τη διατύπωση έτσι ώστε να γίνετε πιο εμφανής η απάντηση.